Voiko sosiaalisen median mobiilisovellusten eli some-sovellusten jatkuvalla käytöllä olla negatiivisia vaikutuksia ihmisen mielenterveyteen? Ja mikä tämä sosiaalisen median pimeä puoli todellisuudessa on?
Sosiaalisen median toinen puoli
Esimerkiksi Facebook on erittäin suosittu sosiaalinen sovellus, jonka kautta yhteydenpito tuttaviin, ystäviin ja perheeseen ympäri maailmaa on helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Monen arjessa Facebookin ja muiden some-sovellusten selailu onkin ottanut varsin merkittävän paikan; oli kyseessä sitten tuttavan vauvakuvien selailu kahvitauolla tai entisen kumppanin uuden tyttö- tai poikaystävän “stalkkaaminen” kotona suosikkisarjan mainostauolla. Monet viettävät näissä sovelluksissa päivän mittaan jopa tuntikausia, ja aivan huomaamattaan.
Monet tutkijat ovat huomanneet, että sosiaalisen median riippuvuuden oireet ovat alkaneet muistuttaa erehdyttävästi samoja oireita, joista alkoholista tai tupakasta riippuvaiset ihmiset kärsivät. Enää ei riitä, että tärkeimmät uutiset ja tapahtumat tarkistetaan aamulla ja illalla, vaan uteliaisuus ja halu tietää lisää on ajanut ihmisiä siihen, että some-sovelluksia tarkistetaan jatkuvasti, jopa yöllä kesken unien.
Some-riippuvuuden lisäksi sosiaalinen media on tuonut monille ihmisille jatkuvaa tarvetta esitellä itseään ja elämäänsä. Instagramin kaltaiset mobiilisovellukset ovat tuoneet erityisesti nuorten ja lasten ulottuville epärealistisia ajatuksia siitä, millaiselta tulee näyttää, miten tulee pukeutua ja miten syödä. Jatkuvat luksusmatkat, kalliit vaatteet ja laukut, liiallinen meikki ja kuvat omasta täydellisestä elämästä tuovat monen ihmisen elämään stressiä sellaisten tavoitteiden täyttämisestä, joita kukaan ei voi todellisuudessa täyttää.
Some-sovellukset ja henkinen hyvinvointi
Someen päätyykin loppujen lopuksi kuvia ja videoita vain elämän onnellisimmista hetkistä ja näitä tilanteita on myös yllättävän helppo lavastaa; silti monet ihmiset ottavat näistä kuvista liian suuria paineita, jotka johtavat pitkällä aikavälillä alhaiseen itsetuntoon, masentuneisuuteen, ahdistukseen, paniikkikohtauksiin ja jopa itsemurhaan. Some-sovellusten suosion kasvulla uskotaan olevan myös suora yhteys lasten ja nuorten kasvaneeseen psykoosilääkkeiden käyttöön, joka on lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana hälyttävästi.
Näiden seurausten lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että jatkuva some-sovellusten käyttäminen huonontaa unenlaatua, heikentää muistia ja lisää jopa yksinäisyyttä. Vaikka sosiaalinen media on tuonut meitä enemmän yhteen, antanut meille mahdollisuuden jakaa kuvia, hetkiä ja mielipiteitä sekä helpottanut elämäämme, samalla monien on syytä olla tarkkana sen aiheuttamista nurjista puolista. Myös somessa on syytä pitää kohtuus kaikessa!