Mobiilisovellus lasten ja nuorten tukena

Valtava yhteiskunnan digitalisaatio on johtanut myös siihen, että suurin osa suomalaisista nuorista ja lapsista käyttää tablettia tai älypuhelinta jopa päivittäin. Yleistynyt älylaitteiden ja netin käyttö on kuitenkin vienyt lasten ja nuorten kohtaamat ongelmat täysin uusiin ulottuvuuksiin, ja yksi sen vakavimmista muodoista on nettikiusaaminen.

Avun ja tuen hakeminen netissä

Nettikiusaamisella tarkoitetaan kaikkea sellaista toimintaa, jonka tarkoituksena on loukata tai mustamaalata toista ihmistä netin välityksellä. Tätä voi olla esimerkiksi jatkuva pahan mielen aiheuttaminen, kuten pilkkaaminen, nimittely, nöyryyttäminen, ahdistelu tai uhkailu niin puhelimen, tietokoneen, tabletin tai muiden digitaalisten laitteiden välityksellä.

Erityisesti lapset ja nuoret ovat erittäin alttiita nettikiusaamiselle, sillä he viettävät usein aikuisia pitempiä aikoja netissä, eivätkä välttämättä ymmärrä tunnistaa nettikiusaamisen piirteitä saatikka uskalla pyytää apua sen kitkemiseen. Lapset ja nuoret voivat kohdata ahdistelua esimerkiksi sosiaalisen median, pikaviestipalveluiden kuten WhatsAppin, yhteisö- ja chat-palveluiden sekä pelisivustojen kautta.

Nettikiusaamisella on fyysisen kiusaamisen tapaan useita fyysisiä ja henkisiä seurauksia uhrille, mutta sen tunnistaminen ja kitkeminen on esimerkiksi koulukiusaamista paljon haastavampaa sekä vanhempien että opettajien kannalta. Tästä syystä uusien mobiilisovellusten, kuten Help.somen avulla odotetaan, että lapset ja nuoret uskaltaisivat hakea enemmän apua nettikiusaamiseen ja muihin pelottaviin tilanteisiin.

Help.some

Help.some on Pelastakaa lapset -yhdistyksen kehittämä mobiilisovellus, joka on tuotu markkinoille yhteistyössä Helsingin nettipoliisin ja rikosuhripäivystyksen kanssa. Help.some on suunnattu kaikille alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille, ja mobiilisovelluksen avulla uhrit voivat olla suorassa yhteydessä viranomaisiin esimerkiksi silloin, kun he ovat joutuneet nettikiusaamisen uhreiksi. Lisäksi Help.some tarjoaa tukea ja apua muun muassa seksuaalisen häirinnän tai väkivallan kohteeksi joutuneille lapsille ja nuorille.

Tämän mobiilisovelluksen tarkoituksena on kannustaa nuoria ottamaan enemmän yhteyttä viranomaiseen tilanteissa, jotka aiheuttavat huolta tai ahdistusta. Help.somen takana seisovat asiantuntijat uskovatkin, että yhteyden ottaminen voisi sujua helpommin juuri puhelimen kautta “chättäämällä”. Vaikeista tai häpeää aiheuttavista asioista onkin usein helpompi puhua nimettömästi.

Help.somen sovelluksessa lapset ja nuoret voivat keskustella asiantuntevan viranomaisen kanssa sekä live-chatissa tai vastaavasti jättää mieltä painavat kysymykset kysy-vastaa-palveluun. Jos tapaus täyttää rikoksen merkit, kysymyksiin vastaa poliisi. Kyseessä on täysin ilmainen ja avoin palvelu kaikille alle 18-vuotiaille.