Mikä on mobiiliapplikaatio?

Mikä ihmeen mobiiliapplikaatio? Lue kaikki mobiiliapplikaatioista

Mobiiliapplikaatioilla tarkoitetaan sellaisia ohjelmistoja, jotka on tehty erityisesti toimimaan mobiileilla laitteilla, eli siis vaikkapa älypuhelimella, tablettitietokoneella tai jopa vähän uudemmalla keksinnöllä eli älykellolla. Mobiiliapplikaation käyttötarkoitus voi vaihdella laidasta laitaan, se voi olla lähes tulkoon mitä vain aina uutisten selailuun tarkoitetuista uutissivustoista vaikkapa ihania reseptejä tarjoaviin kokkaussovelluksiin. Tai vaikkapa korkeatasoisia kuvansäätöön ja muokkaukseen tarkoitettuja elementtejä tarjoaviin kuvanmuokkausohjelmiin, joilla saat amatöörimäisenkin otoksen näyttämään ammattimaiselta pienen pienellä vaivalla.

Nykyään suurin osa moderneista länsimaalaisista ihmisistä omistaa älypuhelimen. Älypuhelimen suosion kasvu on muutaman viime vuoden aikana ollut suorastaan räjähdysmäistä. Tätä faktaa silmällä pitäen voidaan siirtyä seuraavaan markkinoinnin kannalta merkittävään tilastoon: yli 50 prosenttia niistä ihmisistä jotka käyttävät mobiililaitetta kertoo mieluummin käyttävänsä mobiiliapplikaatioita kuin verkkoselaimeen tehtyä mobiiliversiota kun käyttävät mobiililaitetta. Tämä onkin suuri syy sille miksi mobiilisovelluksia julkaistaan yritysten toimesta: yritykset haluavat tavoittaa potentiaalisia asiakkaita siellä missä he ovat ja tarjota heille mutkattoman keinon käyttää palvelua. Kun tarjotaan helppo keino, on yleisö myös helppoa sitouttaa käyttämään mobiiliapplikaatiota.

Suureen osaan laitteista on jo tehtaalta tullessa esiasennettu tietty määrä sovelluksia. Näiden sovellusten lisäksi laitetta voi kuitenkin kustomoida juuri haluamansa näköiseksi ja haluttuun käyttötarkoitukseen joko oikealla rahalla ostamalla tai sitten ilmaiseksi lataamalla sovelluksia sovelluskaupasta. Sovelluskauppoja on olemassa useita erilaisia, mutta usein ne ovat käyttöjärjestelmän omistajan omistuksessa ja hallinoinnissa. Sovelluskauppojen markkinoita dominoivat kaksi suurta tekijää eli Apple ja Google omilla sovelluskaupoillaan eli App Storella ja Google Playlla.

Kun lähdetään suunnittelemaan mitä tahansa mobiiliapplikaatiota, täytyy ottaa huomioon muutama seikka. Ensinnäkin, mobiili tuo pöytään runsaan määrän uusia mahdollisuuksia, joita ei ennen ole voitu käyttää. Toiseksi, mobiili asettaa suunnitteluun myös tietynlaisia rajoitteita. Rajoitteita ei ole paljoa, mutta ne tulee ehdottomasti ottaa huomioon. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää muun muassa älylaitteiden huomattavasti tietokonetta heikompivoimaiseen prosessoriin, akulla toimimiseen sekä ruutujen erittäin diversiseen kokoon (eri laitteiden ruutujen koko saattaa erota toisistaan huomattavasti ja sovellus pitäisi visuaalisesti optimoida näistä jokaiselle) ja näiden lisäksi täytyy myös muistaa malli- ja valmistajakohtaiset erot. Toisaalta myös mahdollisuuksien määrä on ennen näkemättömän laaja: sovelluksien vapaasti hyödynnettävissä on puhelimen ominaisuuksista vaikkapa kameran kaikki ominaisuudet, liikkuvuus ja sijainnin ja virtapistokkeiden riippumattomuus, sijaintipalvelu (gps), kiihtyvyysanturi sekä bluetoothin ja internetin tarjoamat mahdollisuudet yhdistettynä usein erittäin hyvälaatuiseen, kosketettavaan näyttöön. Yhdessä näissä on jo aineksia erittäin hyvään mobiilisisältöön.